Andor's Trail Content Studio [ATCS] - Win/Mac/Linux Content Editor

Discussions of the development process of the game.
Post Reply
User avatar
Zukero
Lead Developer
Posts: 1786
Joined: Thu Jul 21, 2011 9:56 am
android_version: 8.0
Location: Eclipse

Re: Andor's Trail Content Studio [ATCS] - Win/Mac/Linux Content Editor

Post by Zukero » Fri Mar 30, 2018 8:46 pm

If it is missing, run ATCS once as administrator, by right-clicking on the app's icon and selecting the "Run as administrator" option. I also edited the last command of my previous post because my phone messed up the formatting.
Lvl: 78, XP: 8622632, Gold: 271542, RoLS: 1, ElyR: -, RoL: -, ChaR: 1, GoLF: 1, ShaF: 1, SRoV: 1, VSH: 1, WMC: 1, GoW: 1
HP: 71, AC: 301%, AD: 38-47, AP: 3, ECC: 50%, CM: 3.75, BC: 101%, DR: 2

Raphi
Posts: 15
Joined: Thu Sep 21, 2017 8:19 pm
android_version: 6.0 - Marshmallow

Re: Andor's Trail Content Studio [ATCS] - Win/Mac/Linux Content Editor

Post by Raphi » Sat Mar 31, 2018 8:32 am

Another thing. How do I open an edited map? If I start ATCS, I have to create a new project. But I can't open an existing one.

java -version:
java version "10" 2018-03-20
Java(TM) SE Runtime Environment 18.3 (build 10+46)
Java HotSpot(TM) 64-Bit Server VM 18.3 (build 10+46, mixed mode)

I have Windows 10

And the command-Window is closed a second after i start ATCS, so I don't know the content of it :(

And I found the ATCS.env file now. I will edit it now
Hey there! I'm using Telegram! ;)

Raphi
Posts: 15
Joined: Thu Sep 21, 2017 8:19 pm
android_version: 6.0 - Marshmallow

Re: Andor's Trail Content Studio [ATCS] - Win/Mac/Linux Content Editor

Post by Raphi » Sat Mar 31, 2018 8:34 am

Huh, how to edit this file? If I do "Run as Admin" it opens, but closes instantly. And there isn't an "open with..." button to open with notepad

Edit: Now it works. I edited the file now, hopefully ATCS works now
Hey there! I'm using Telegram! ;)

User avatar
Zukero
Lead Developer
Posts: 1786
Joined: Thu Jul 21, 2011 9:56 am
android_version: 8.0
Location: Eclipse

Re: Andor's Trail Content Studio [ATCS] - Win/Mac/Linux Content Editor

Post by Zukero » Sat Mar 31, 2018 9:20 am

That's the way ATCS works. It considers the game's source code as read-only data. Each project then stores the difference, by keeping track of what you created, and what you altered among the existing content.
To edit an existing map (or anything else), you must first press the "Alter" button to create a writable copy.

The console window will remain open once you have modified the ATCS env.bat file.
Lvl: 78, XP: 8622632, Gold: 271542, RoLS: 1, ElyR: -, RoL: -, ChaR: 1, GoLF: 1, ShaF: 1, SRoV: 1, VSH: 1, WMC: 1, GoW: 1
HP: 71, AC: 301%, AD: 38-47, AP: 3, ECC: 50%, CM: 3.75, BC: 101%, DR: 2

User avatar
The Gray
Posts: 59
Joined: Sat May 27, 2017 5:00 am
android_version: 6.0 - Marshmallow

Re: Andor's Trail Content Studio [ATCS] - Win/Mac/Linux Content Editor

Post by The Gray » Fri May 11, 2018 12:39 pm

hi again zukero ^^, I finally installed the setup and have all requirements for the content creation, but idk where to go :P. Where do I go to get started creating content?
The gray

Level: 60 | HP: 144/144 | Total EXP: 3932578 | Gold: 143077 | AP: 10/0 | ReC (AP): 5 | UiC (AP): 5 | MC (AP): 6
| AC (AP): 5 | AC: 298% | AD: 32-52 | CHS: 19 | CM: 2.0 | ECC: 14% | BC: 100% | DR: 6

Specialization: Weapon and Shield

User avatar
Zukero
Lead Developer
Posts: 1786
Joined: Thu Jul 21, 2011 9:56 am
android_version: 8.0
Location: Eclipse

Re: Andor's Trail Content Studio [ATCS] - Win/Mac/Linux Content Editor

Post by Zukero » Fri May 11, 2018 3:25 pm

You launch ATCS, create a new project, then start creating content.
With more info about what you manage to get to work, I could give you more precise direction.
Lvl: 78, XP: 8622632, Gold: 271542, RoLS: 1, ElyR: -, RoL: -, ChaR: 1, GoLF: 1, ShaF: 1, SRoV: 1, VSH: 1, WMC: 1, GoW: 1
HP: 71, AC: 301%, AD: 38-47, AP: 3, ECC: 50%, CM: 3.75, BC: 101%, DR: 2

User avatar
rijackson741
Posts: 2256
Joined: Tue Aug 20, 2013 2:04 am
android_version: 9.0 - Pie
Location: Somewhere in Dhayavar

Re: Andor's Trail Content Studio [ATCS] - Win/Mac/Linux Content Editor

Post by rijackson741 » Fri May 11, 2018 10:52 pm

The easiest thing to create in ATCS are items and NPCs (monsters or game characters). I suggest you create a few items. Create a droplist for them. Create a NPC. Give the NPC a little dialog that leads to the droplist. If you go through that exercise you will have learned some key starting points. For examples, look at existing content. If you have not already done so, you should also read through this: wiki/doku.php?id=andors_trail_wiki:developer_section. It's out of date, but it's still useful.

If you also have Tiled installed you could also give maps a go. To learn your way around Tiled you should start with an existing map, and make edits (remember to keep a backup of the original map!). Add objects, turn layers on and off to see how walls, houses, and shadows, etc work. Do not add any type of map event in Tiled. It's much easier to do that in ATCS. Just use Tiled for the ground, objects, and above layers.
Level: 64, XP: 4734786, HP: 196, AC: 246%, AD: 49-59, AP: 3, ECC: 25%, CM: 3, BC: 127%, DR: 2
Gold: 232355 | RoLS: 1, RoL: 1, GoW: 1
HH: 1, CS: 2, IF: 4, Ev: 3, Re: 2, WP:DA: 1, WP:1S: 1, AP:L: 1, FS:DW: 2, S:DW: 1
SR

User avatar
The Gray
Posts: 59
Joined: Sat May 27, 2017 5:00 am
android_version: 6.0 - Marshmallow

Re: Andor's Trail Content Studio [ATCS] - Win/Mac/Linux Content Editor

Post by The Gray » Sat May 12, 2018 4:02 am

Thanks for the help, but I am having issues with using an enemy mob sprite, I altered an exsisting sprite for my created mob, but how do I replace the current sprite to my modified one?
The gray

Level: 60 | HP: 144/144 | Total EXP: 3932578 | Gold: 143077 | AP: 10/0 | ReC (AP): 5 | UiC (AP): 5 | MC (AP): 6
| AC (AP): 5 | AC: 298% | AD: 32-52 | CHS: 19 | CM: 2.0 | ECC: 14% | BC: 100% | DR: 6

Specialization: Weapon and Shield

User avatar
Zukero
Lead Developer
Posts: 1786
Joined: Thu Jul 21, 2011 9:56 am
android_version: 8.0
Location: Eclipse

Re: Andor's Trail Content Studio [ATCS] - Win/Mac/Linux Content Editor

Post by Zukero » Sat May 12, 2018 10:11 am

Sadly, the spritesheets are the worst supported data type in ATCS. I'll change that someday.

Your best bet is to add your modified sprite in a free slot of an existing spritesheet. You have to do this in the game source folder you directed your project at, under AndorsTrail/res/drawable, and find some png file with monsters and a blank 32x32 area.

You'll have to restart ATCS afterwards.
Lvl: 78, XP: 8622632, Gold: 271542, RoLS: 1, ElyR: -, RoL: -, ChaR: 1, GoLF: 1, ShaF: 1, SRoV: 1, VSH: 1, WMC: 1, GoW: 1
HP: 71, AC: 301%, AD: 38-47, AP: 3, ECC: 50%, CM: 3.75, BC: 101%, DR: 2

User avatar
rijackson741
Posts: 2256
Joined: Tue Aug 20, 2013 2:04 am
android_version: 9.0 - Pie
Location: Somewhere in Dhayavar

Re: Andor's Trail Content Studio [ATCS] - Win/Mac/Linux Content Editor

Post by rijackson741 » Sat May 12, 2018 10:53 am

monsters_ld2.png has four empty slots. Please do not overwrite any existing sprites.
Level: 64, XP: 4734786, HP: 196, AC: 246%, AD: 49-59, AP: 3, ECC: 25%, CM: 3, BC: 127%, DR: 2
Gold: 232355 | RoLS: 1, RoL: 1, GoW: 1
HH: 1, CS: 2, IF: 4, Ev: 3, Re: 2, WP:DA: 1, WP:1S: 1, AP:L: 1, FS:DW: 2, S:DW: 1
SR

Post Reply